27 de juny 2008

Internet

(RS94.6 | Anem per feina | “La reflexió” | #24 27/06/2008)

Us heu parat a pensar com de ràpid ha evolucionat el món en els darrers anys... De fet, quan al 1981 IBM va treure al mercat el primer PC... ningú no podia imaginar que al 2008 hi hauria més de 1.200 milions d’usuaris d’una cosa anomenada Internet! I el boom d’Internet ha anat parell amb l’expansió d’altres tecnologies, com ara la telefonia mòbil, o la televisió per cable o per satèl·lit... que quan jo era petit, la televisió tenia 2 canals... i si, després de veure l’episodi setmanal de Mazinger Z no en tenia prou i em volia quedar més estona davant la ‘caixa tonta’, el meu pare acabava dient “ves a jugar al carrer, que et quedaràs tonto!” I avui dia, resulta que els joves que ara tenen 20 anys, han vist 20.000 hores de televisió, han jugat 5.000 hores amb una videocònsola, ha parlat unes 5.000 hores per telèfon i han enviat i rebut uns 250.000 SMS... que això sí que té mèrit, perquè costa molt d’entendre, que els missatges acaben sent “t q m, xxx” i... així fins a dos cents cinquanta mil !!!!

Doncs bé, tota aquesta gent que ens ve al darrera com un tsunami i que són nadius digitals, no acaben d’entendre certes pràctiques “arcaiques”... M’explico amb un exemple d’un amic que explicaré en primera persona perquè sona més fàcil: l’estiu passat, de vacances, vaig dir... “enviarem una postal a l’àvia”, a la qual cosa el meu fill de 8 anys va dir... “i perquè no la truques?”... i jo l’hi vaig explicar... “perquè li farà il·lusió rebre una targeta postal, que això de les postals és una tradició, bla, bla, bla”... Quan vam iniciar el procés d’enviar la postal... encara va flipar més... primer has d’anar a comprar una tarja postal, després buscar un lloc on comprar un segell... i aquí torna la pregunta, “però perquè no la truques?” “que no, que és més maco això de la postal”, després cal trobar una bústia on dipositar la postal... “i perquè no la truques?” “que no, que li farà més il·lusió la postal”... finalment, quan les vacances es van acabar, vam anar a visitar l’avia, i vaig fer la pregunta de rigor “que t’ha arribat la postal?” “no”... i el meu fill... “veus, ja et deia jo que la truquessis”... i és que aquests nens estan acostumats a la immediatesa que ofereixen les noves tecnologies i fins i tot el correu electrònic els sembla una mica “antiquat”... No fa gaire, es va fer una enquesta a nens de primària sobre Internet i les noves tecnologies, i a la pregunta “què és el correu electrònic?”, les respostes més significatives eren “allò que el meu pare té a la feina” o “serveix per quan no te’n recordes del Messenger d’algú, preguntar-li”... i és que el correu és això... correu, i no deixa de ser una versió ‘tecnologitzada’ de la postal... que has d’anar a buscar a un lloc on es pot estar esperant... tot el temps que calgui... sense garanties que el destinatari el miri avui, demà... o mai... i els nostres joves estan acostumats a portar el mòbil a la butxaca i a enviar i rebre SMS que són instantanis... i ara que s’estan estenent les xarxes WiFi de lliure accés per cada cop més punts dels municipis... i que els terminals de telefonia tenen cada cop més prestacions... ja hi ha molts joves que porten el Messenger a la butxaca... així que això d’enviar correus... sembla una pràctica del segle passat...

Jo, com que no vull perdre el tren, vaig anar a una interessantíssima jornada sobre com podem utilitzar les eines d’Internet i altres tecnologies per estar “al dia” i millorar professionalment... i vaig veure, gràcies a un ponent que curiosament era d’aquí, de Sabadell, que era necessari fer un pas endavant i explotar al màxim totes les possibilitats que existeixen per fer la feina de manera més efectiva, disposant de més informació i compartint més fàcilment la teva experiència amb la d’altres... En resum, que ara utilitzo el paquet d’iGoogle que em facilita molt la vida, perquè tinc el Google Reader per llegir les subscripcions d’RSS, el Gmail per enviar i rebre correus, el Gtalk, el Messenger i l’Skipe, per comunicar-me, el Blogsearch per trobar qui diu què a la xarxa, mantinc el meu perfil actualitzat al Facebook, al MySpace i al LinkedIn, que les xarxes socials són molt importants, tinc un bloc per compartir les meves experiències o idees... penjo fotos a FlickR i a Picassa i sovint, faig muntatges en vídeo que pujo a Youtube... total... que gràcies a en Genís, ara no em queda prou temps per fer la feina... ni per anar a fer unes cerveses al bar... però... tot sigui per no perdre el tren dels avenços tecnològics...

Bon cap de setmana i, ens trobem a la xarxa !

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Joan Carles, sóc en Jordi Cruz. Sí, ese colega de Álex que viste por última vez hace un año en el Tibidabo. Bé, no crec que llegeixis mai això perque no veig massa moviment al teu blog, però és que l'any passat vaig intentar contactar amb tu dues vegades (e-mail) i no vaig rebre resposta. Potser és perque no ens volies convidar a sopar, canalla? Tinc novetats: Ja sóm 5. La Ivet va néixer fa exactament 100 dies!
Xaval, diguem alguna cosa! Apa, records per la família.
jcruzs@uoc.edu

Anònim ha dit...

Certament es podria veure el seu entusiasme en el treball d'escriure. El món espera encara més apassionats escriptors com vostè, que no tenen por de dir el que creuen. Sempre segueix al teu cor.

Anònim ha dit...

Missatge molt informatiu. Gràcies per trobar el temps per compartir la seva opinió amb nosaltres.