16 de maig 2008

Fira de l’aigua i del cavall

(RS94.6 | Anem per feina | “La reflexió” | #18 16/05/2008)

Aquesta setmana l’acabem de fira... de fira de cavalls, que va començar ahir i que s’estendrà fins diumenge. Tot i que de fira, podríem dir que hem estat gairebé tota la setmana... però de fira aquàtica més que no pas eqüestre. I segons com... podem trobar que hi ha certa relació, perquè els cavalls són parents propers d’altres equins, com els rucs catalans... o els rucs d’altres contrades. I és que la setmana va començar amb pluja, però no amb una pluja qualsevol, no. Va caure una “burrada” d’aigua. I, en la línia de rucades diverses... trobem l’actuació estel·lar del Conseller de Medi Ambient. Perquè no es pot qualificar d’una altra manera el fet que en Baltasar es llencés a la piscina mediàtica dimecres per anunciar que divendres es podrien regar els jardins i omplir les piscines, forçant així el Govern a reunir-se extraordinàriament dijous per modificar el decret de sequera i mantenir així les prohibicions... Tot plegat, se li devia quedar cara de ruc, que devia anar més perdut que un ruc a un garatge!

Així les coses, continuem amb que no es pot... regar els jardins... tot i que no ho han explicat del tot bé i poca gent no sap a partir de quans metres quadrats un jardí comença a ser un jardí prohibit, i hi ha gent que ha deixat morir els geranis per por a que algun veí l’acusi de malbaratador de recursos i li caiguin 3.000 € de multa. I tampoc no es pot fer servir aigua potable per rentar els cotxes... bé per rentar-los a casa teva, que si vas a uns “professionals”... llavors no hi ha problema... Un dubte... si rento el cotxe al jardí... estic cometent una infracció o dues ? Bé... en realitat això no em preocupa en absolut... primer perquè no tinc jardí... i segon perquè això de rentar el cotxe... vaja, que no em multaran... segur! De totes maneres, com que es manté el decret de sequera... una preocupació menys!, que ja em veia jo rentant el cotxe aquest cap de setmana!

Però les mesures per combatre la persistent sequera... o com deien en altres temps més grisos... la “pertinaz sequía”, no són només restrictives, no. També hi ha mesures per incrementar l’aigua disponible... com portar aigua en vaixells!!! Però, això no acaba de rutllar... segurament perquè algú va tenir la brillant idea de començar el servei de “tele-aigua” un dimarts 13 !!! Que dic jo, que aprofitant que estem en plena fira del cavall, podríem recuperar figures de la nostra història i que els nostres carrers s’omplissin de rucs repartint aigua... si més no, seria simpàtic!

Però a cavall entre la crisi i les solucions de dubtosa utilitat, el que s’ha de fer és garantir que hi hagin infraestructures que permetin fer aportacions puntuals de cabal d’una conca hidrogràfica a una altra per mitigar els efectes de la sequera... o el que és el mateix: que s’han de fet transvasaments... siguin de l’Ebre, del Roina o de la Font d’Evian per tal que puguem afrontar aquestes situacions que, sense dubte, tornarem a tenir... tot i que el tema transvasaments és espinós, que a la que han caigut quatre gotes... han començat a alçar-se més i més veus contràries a tots aquests moviments d’aigües... per exemple, a Tarragona s’han posat “burros” amb que no volen que s’agafi més aigua dels seus pous, que ja en tenim. I qui ha fet més mèrits per tenir estand propi a la fira del cavall, és el Govern d’Aragó, que ha exigit al Govern central que derogui el decret que permet transvasar aigua de l’Ebre cap a Barcelona... i que diuen que aniran als tribunals si no ho fan... és clar que... la dels aragonesos és una opinió a tenir en compte, que aquest és l’any de la seva expo sobre l’aigua i segur que han llegit molt sobre el tema! En qualsevol cas, l’executiu aragonès el que hauria de fer és deixar-se de rucades i complir els compromisos que va adquirir fa 15 anys per compensar el poble de Los Fayos per la construcció de la presa de Val... que perden el temps fent el burro amb l’aigua que Catalunya necessita i mentrestant els veïns de Los Fayos no tenen més opció que organitzar marxes-protesta com la que demà al matí tindrà lloc des de Tarazona fins a la presa de Val. Que si hi voleu anar a cavall, segur que sereu ben rebuts.

Bé, vaig acabant, que amb el temps que fa... sembla que aquesta fira del cavall serà una fira passada per aigua... que potser és una idea per ampliar-la de car al futur, i incloure també un altre tipus de cavalls... els cavallets de mar!

Bon cap de setmana i... mantingueu a recer la muntura !